AR111 LED

geschreven op December 27 2011 door Paul

Een veel gebruikte lamp in o.a. winkelverlichting is de halogeen AR111 lamp.
Deze 12volt halogeenlamp dankt zijn naam aan de diameter van de lamp, 111mm.
De halogeenlamp is leverbaar in 50 watt, 75 watt en 100 watt en uiteraard in verschillende graden. Tot op heden was er niet echt een goed alternatief om gemakkelijk te besparen op deze lampen, en nu introduceert BsTlighting een serie van de AR111 LED.
Naast de besparing valt ook de levensduur van de LED lamp op:
gemiddeld 45.000 branduren (t.o.v. de halogeenlamp met gemiddeld 2.000 branduren)

 

één op één uitwisselbaar

De AR111 LED is één op één uitwisselbaar met z’n halogeen broertjes en functioneert op nagenoeg alle transformatoren prima. Maar belangrijk; niet alle AR111-LED zijn dimbaar!
Maar zoals u kunt zien is er in uiterlijk een duidelijk verschil. De meningen zijn hierover verdeeld; sommige vinden het strakke ontwerp erg mooi, anderen vinden het teveel afwijken van de huidige halogeenlamp.

Lichtopbrengst

Deze twee kampen komen iets dichter bij elkaar als het gaat om de lichtkwaliteit. De lichtopbrengst is uitstekend, de 50 watt halogeenlamp kan zonder problemen omgewisseld worden voor de 10 watt LED lamp. De besparing van 80% kan dus daadwerkelijk behaald worden. Uiteraard kan de LED lamp ook gebruikt worden als vervanging van de 75 en 100watt, maar dan gaan we naar de hogere wattages moeten gaan.

Lichtkleur

Wat betreft de lichtkleur ligt het soms iets moeilijker. De LED lamp is verkrijgbaar van Warmwit (2700-3000K) tot Coolwit (5500-6500K). De 2700K leunt het dichtst aan bij de halogeenlamp, al is deze nog altijd warmer van kleur.

Lichtbundel

De AR111 LED is verkrijgbaar in verschillende lichtbundels, gaande van 8°, 15°, 25°, 30°, 40°, 60° en 80° lichtbundel uitvoering. De halogeenlamp is ook leverbaar in een 8º bundel, maar voor de LED versie is deze ‘nog’ maar recent leverbaar. Niet geheel verwonderlijk, de 8º bundel wordt het minst gebruikt.
De beperkende factor vanwege het verschil in afmeting tussen een LED en een halogeenlamp is bij de AR111-LED niet van toepassing. Deze lamp heeft geen echte beperkende factor; hij past in het huidige armatuur, werkt op de meeste transformatoren en de lichtopbrengst is prima.
Overstappen dus?
Ja, maar net als voor vele andere LED lampen geldt ook voor deze lamp;
“je moet toch eerst investeren voordat je gaat besparen”, en de verandering in lichtkleur moet bevallen.
En beide keuzes kan alleen de eindgebruiker zelf maken.

Reageer hier


B Smart-Trade bvba, Akkerstraat 5, 3740 Bilzen, Tel: +32 472 533 631, info@bsmarttrade.be