De techniek achter LED verlichting is volop in beweging en dat is te merken aan de vele verschillende ledjes die tegenwoordig te vinden zijn. Onderzoekers zijn druk bezig om steeds betere LED lichten te maken die met minder stroomverbruik meer licht geven. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle verschillende soorten LED verlichtingen die vandaag op de markt zijn.
Miniatuur leds (signaal / indicatie)
Dit zijn de eerste ledjes die er waren. Deze werden voornamelijk als indicatielampen in elektronica zoals tv's en afstandsbedieningen gebruikt. Hoewel deze LEDs erg zuinig waren viel de lichtopbrengst tegen. Toch worden deze ledjes nog volop gebruikt in elektronica.
Low Power LED
De eerste led lampen en spots werden gemaakt met low power leds. Deze waren extreem zuinig maar konden vaak nog niet de gewenste lichtkleuren krijgen. Ook de lichtopbrengst viel vaak erg tegen. Daarom begon met gelijk met het maken van High power leds die meer opbrengst hebben.
High Power LED
De afgelopen twee jaar werden de meeste LED lampen gemaakt met High power leds. Dit zijn vaak 2W of 3W ledjes.
SMD LED
SMD staat voor Surface Mounted Device techniek. Dit houdt in dat de LED lichten op een printplaat zijn gesoldeerd. Deze techniek wordt ook gebruikt om computers te bouwen.
Cree LED
De Cree LED is een nieuw type led dat de laatste jaren erg bekend is geworden. Het bedrijf Cree is opgericht door onderzoekers van de North Carolina state University in 1987. Cree LEDs worden door vrijwel alle grote verlichtingsfabrikanten gebruikt in hun lampen en spots. Cree was het eerste merk dat LED lampen onder de 10 euro kon aanbieden.
COB LED
Een nieuwe technologie om ledjes te maken is bedacht door het merk COB. De afkorting staat voor chips on board wat letterlijk ledjes aan boord betekent. De COB leds zijn veel krachtiger omdat het als het ware veel kleine ledjes op één hoop zijn. Het is eigenlijk een klein led paneeltje. Veel grote verlichtingsmerken maken gebruik van COB leds.
Superflux
De Superflux LEDs zijn misschien wat minder bekend. Deze LED lampen komen meestal niet voor in reguliere lampen of spots, maar vooral in industriële verlichting zoals lichtpanelen en noodverlichting. Door de grote behuizing worden deze LEDs nauwelijks in gewone lampen gebruikt.